divendres, 11 de març del 2011

1-3-2011 RENOVACIÓ: EL SEU ADN

ARTICLE D'OPINIÓ

Potser és per la deformació professional, donada la meva vinculació al món científic, o pel meu caràcter social que sempre estic al costat dels que en realitat tenen més problemes, que sempre vaig a les profunditats i remeno entre les entranyes fins a donar amb l’essència, amb la característica diferencial, fins que trobo les bases que motiven un determinat moviment. En definitiva, busco l'ADN dels projectes en els que m'involucro. I això és el que vull explicar, l'ADN de Renovació. Igual que el dels humans, està format per 4 bases. Les humanes són: Adenina, Timina, Citosina i Guanina; mentre que les del nou projecte polític adrianenc són: Identitat, Transparència, Proximitat i Participació.
Identitat, perquè és bàsic tenir el sentiment de pertinença a un lloc i viure adaptat al teu entorn gaudint de la teva realitat i sent actor principal del desenvolupament del mateix. La identitat és, a més, la conformació de les llibertats i dels límits. És saber què, quan, com i on ho vols. I és potenciar allò que t'és propi i en aquelles coses en que destaques. És defensar la teva història i fer-la entenedora i accessible, perquè aquesta sigui la de tots els que visiten la teva ciutat. És també trobar un model a mida a les teves necessitats i desenvolupar-lo, actuar amb lideratge sabent qui ets i sobretot qui vols ser.
Transparència, perquè la gestió de qualsevol associació, plataforma, empresa o administració pública necessita dels valors que fonamenten la cohesió de qualsevol grup social: confiança, sinceritat i transmissió de la informació. Els poders públics estan al servei del ciutadà i aquests últims tenen el dret de saber què fan i què no fan, i el perquè de tot plegat. La política no és quelcom llunyà, sinó la gestió de les petites coses que ens afecten cada dia. I per això, hem de potenciar la transparència amb proximitat, escollint líders capaços de connectar amb la gent i deixant la gestió pel funcionariat , que són els encarregats de fer-ho. Si tenim un sistema polític és perquè aquests liderin les polítiques i el cos funcionarial, personal tècnic contractat, faci la feina de gestió.
Proximitat, perquè el lideratge s'exerceix al carrer, al costat dels ciutadans, rumiant solucions i trepitjant pam a pam la ciutat per conèixer a fons els problemes i trobant els espais perquè aquestes persones puguin decidir què volen pel seu futur. Obrir portes, transformar la societat en allò en què la societat es vol transformar, avançar, modernitzar-nos, crear, innovar i invertir en allò que ens cal per sentir-nos millor i ser econòmicament viables. Els problemes de la gent no es solucionen a cop de mesures oportunistes encotillades en un calendari prim, necessiten d'idees de futur, que siguin una regeneració del statu quo establert. Les inquietuds només poden ser saciades amb nous paradigmes i formes de fer.
I sobretot participació, la democràcia va néixer com l'alternativa imperfecta, a la tirania, les dictadures la dictadura que patien els grecs. Ara la nostra àgora són els Parlaments i els Plens dels nostres consistoris, on tota la població hi hauria d'estar representada. Però hem oblidat allò que ens fa precisament ser demòcrates, que és deixar l'última paraula al poble. Liderar vol dir tenir idees i convèncer perquè es duguin a terme. No vol dir executar-les, això no li correspon a un líder sinó a qui pateix la realitat. Serem pioners en revolucionar l'actual sistema democràtic representatiu i transformar-lo en un sistema democràtic participatiu, on tots tinguem la paraula, on tots puguem expressar com volem que sigui el parc de sota de casa, o el pont que creua el nostre riu això mossega la cua i torna a la identitat. Perquè una cosa pugui ser nostra, hem de tenir dret a decidir sobre ella sinó ens hi alienem.
Renovació per Sant Adrià, és el clam revolucionari silenciós i democràtic, sense espavents ni grans mobilitzacions però amb la voluntat ferma de liderar una transició a una nova dimensió democràtica desconeguda fins ara pels ciutadans. Som l'antídot de la desafecció, i amb l'ajut de les ciutadanes i ciutadans, cimentarem el nou Sant Adrià que volem bastir a partir del 22 de maig.

RUBEN ARENAS

22-2-2011 COMENÇA UNA NOVA ETAPA

ARTICLE D'OPINIÓ

La vida que vivim i en l’era que ens ha tocat viure, no hi ha res que perduri per sempre. L'acceleració s'ha imposat a les nostres vides, estem instal·lats en el vertigen de la tecnologia i dels canvis. Perdoneu que faci de profeta però em penso que estem a les portes d'un canvi d'era, d'una revolució, que l'estem gestant sense adonar-nos. Tot ha canviat però sembla que vivim d'esquenes a la realitat i no ho escolto ni als mitjans de comunicació, ni als bars mentre es fan tallats ni és el tema de conversa habitual en les famílies, és com un tabú, com una realitat obvia a la que ningú gosa criticar, tothom l'accepta i hi conviu amb total naturalitat, sense preguntar-se d'on venim i sobretot cap a on anem. Ningú s'imagina una vida sense Internet, però recordo haver-la viscut ; ni sense mòbils però també recordo haver-ho fet, ni sense xarxes socials, i també recordo que era possible; ni amb la pesseta i de nou també ho recordo. Els meus pares recorden fins i tot, temps sense televisor ni telèfon fix. Però ningú es qüestiona el perquè. Ni quin món ens espera a partir d'ara.
Ara més que mai, la vida és un conjunt d'etapes. I les etapes són períodes relativament curts de temps en els que s'esdevenen una sèrie de fets en l'espai que tenen alguna característica en comú, però neixen destinades a morir. Estic acostumat a escriure per generar opinió, per expressar allò que penso i donar-li forma perquè els meus veïns sàpiguen quina és la meva postura i quines són les meves propostes de cara al futur. Aquest article neix amb un sentit diferent, vull que també em coneguin pel que sento i penso sobre la meva ciutat i la política municipal. És la meva manera d'aportar a la societat. Quan fa anys vaig decidir entrar a militar a un partit polític, ho vaig fer ple d'il·lusió i amb la voluntat expressa de posar el meu gra de sorra en la millora de les condicions de vida dels meus veïns. Vaig entrar amb voluntat municipalista, amb un compromís molt fort envers Sant Adrià que encara persisteix intacte. A mesura que m'he anat involucrant, també he entès la importància d'un espai nacional fort i he estat a disposició del meu partit, ERC, per tot el que ha calgut. Hi he estat i sempre que em necessitin hi estaré. Sóc socialdemòcrata, republicà convençut i em sento plenament català. Independentista racional, i sentimentalment social.
S'apropen les municipals, i ara represento un projecte molt més ampli, un projecte que inclou persones diverses, amb ideologia diversa, però amb una voluntat ferma de canvi de paradigma. Amb el reconeixement inequívoc a la feina feta, a Sant Adrià de Besòs hem perdut la confiança o així m'ho expressen part dels meus conciutadans en la nostra institució més propera. Detectem una pèrdua progressiva de la il·lusió i de projecte social a la ciutat, hem crescut amb la bombolla immobiliària i ens estem desinflant com ella. Amb els temps que corren, tenim una administració local llunyana i opaca, on la informació es guarda sota pany i clau en detriment dels interessos dels ciutadans. Hem perdut perfil i espais, i allà on els de l’oposició hem intentat establir ponts de col·laboració, aquests han sigut dinamitats, transmetent una sensació de voler més el càrrec que la millora de la vida dels que patim les polítiques públiques. I a la vegada els seus governants, que no presenten voluntat d'esmena i que es perpetuen en els càrrecs, professionalitzant un servei als ciutadans que hauria de ser caduc. La política, com la vida, està formada per etapes. I neixen per morir. Tenen data de caducitat. Quan s'acaba una etapa, una de nova comença, amb altres propòsits i amb gent nova amb ganes de bastir una realitat alternativa, és la base del progrés de les civilitzacions i per tant inherentment del sistema democràtic. Ho he expressat en diverses ocasions, el meu ideari democràtic s'emmiralla amb l'Àgora grega, un espai on totes i tots tinguem dret a decidir el futur d'allò que ens repercuteix a la vida. Hem de transformar la democràcia representativa, en participativa. Hem de ser constructors i conjuntament amb les adrianenques i adrianencs responsables dels èxits i dels fracassos. I per això cal la implicació de la ciutat al complet, i cal que persones noves regenerin i renovin tant el què i el com s'han de fer les coses en aquesta nova etapa. No podem pretendre canviar i millorar, si deixem les mateixes persones. El poder continuat dóna lloc a vicis i crea xarxes que no ajuden als ciutadans sinó que els perjudica en benefici de tercers. Aquesta crisi ha posat de manifest, que no és només econòmica, que tenim un problema social de concepció de la vida, que hem de retornar als models d'austeritat, cultura de l'esforç i de l'emprenedoria. Retornar als orígens, trepitjar de peus a terra.
I he volgut explicar això, perquè vull transmetre les meves sensacions i sentiments. Estic realment il·lusionat per aquesta nova etapa, créixer i connectar amb altres sectors ha suposat per mi un procés de maduració personal i política, i també m'ha donat una injecció de moral cara al futur. Més enllà de militàncies i de subscripcions personals a projectes concrets, el meu compromís és amb Sant Adrià de Besòs i cadascuna de les seves ciutadanes i ciutadans. El meu esforç i dedicació, els poso dia rere dia per millorar les nostres condicions de vida, el nostre flux d'informació i la nostra identitat com a poble. Faig públics els meus sentiments amb orgull, per dignificar la política de base, molts cops eclipsada per les grans maquinàries de partit, i per ratificar el meu contracte oral amb la ciutadania d'aquesta meravellosa ciutat litoral en la qual visc.



RUBEN ARENAS

9-2-2011 ACORD MUNICIPAL PER SANT ADRIÀ

 COMUNICAT DE PREMSA D'ERC SANT ADRIÀ

Després de fer-se pública, fa unes setmanes, la presentació a les eleccions del maig que ve de l’associació Renovació per Sant Adrià, on hi ha membres militants d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de Sant Adrià participant d'aquest projecte, aquesta formació política confirma que concorreran conjuntament a les eleccions municipals sota la fórmula d’Acord Municipal.

Després d'una reflexió en profunditat, una coincidència plena en les línies mestres del programa municipal i de converses durant mesos amb aquesta associació, ERC ha decidit facilitar la presentació d'aquesta plataforma ciutadana amb una llista associada i prioritzant Renovació com a la marca del nou projecte que comparteixen ambdues formacions.

Molts militants d'ERC ja formen part d’aquesta entitat cívica, que es regeix per l'assemblea com a l'òrgan sobirà de decisió i on es va constituir la candidatura que es presentarà a les properes eleccions del 22 de Maig: Renovació per Sant Adrià – ERC – AM.

Antecedents

Després de les eleccions al Parlament de Catalunya, va començat un període de reflexió dins de l'esquerra nacional que tenia com a primera parada les properes eleccions municipals. ERC ha entès que la lluita per la justícia social, el benestar, la llibertat i el respecte a la democràcia ha de continuar. Però la societat ha evolucionat i demana als partits polítics que transformin la manera d'arribar i de fer política als òrgans de govern.

Inspirant-se en aquest esperit de pacte i d'obertura a la societat, ja són moltes les seccions locals d’ERC que han tancat pactes amb altres organitzacions o entitats i plataformes sorgides de la societat civil. El cas més proper és Badalona, on ERC es coaliciona amb Accent. Aquestes noves associacions neixen d’un interès comú de millora i també aposten per la introducció de nous actors polítics que donen credibilitat i fiabilitat als nous projectes electorals.

A Sant Adrià, ERC fa mesos que està atenta als moviments de la societat civil i especialment al naixement d'una associació: Renovació per Sant Adrià. Per a ERC, aquesta entitat és un revulsiu per la situació política de la ciutat. Representa a un grup nombrós de persones que tenen en comú la idea de posar en valor la democràcia municipal i que volen aprofundir en la transformació d'aquesta democràcia representativa en una de participativa, millorar la transparència del consistori, estar a prop del poble en la seva quotidianitat i ser capdavanters en la reivindicació de la identitat adrianenca.

18-1-2011 Renovació per Sant adrià es presenta a les properes eleccions municipals

COMUNICAT DE PREMSA


RENOVACIÓ PER SANT ADRIÀ és una nova associació adrianenca conformada per homes i dones del municipi, sens prejudici de les seves afinitats polítiques legítimes, amb diferents inquietuds però amb unes idees comunes. Idees que en essència, porten a la conclusió que el consistori adrianenc requereix d’una regeneració política.

L’Ajuntament pateix un estancament polític important des de fa molts anys. Cap dels partits polítics que integren l’actual consistori s’ha renovat internament, ni han renovat ni adaptat les seves polítiques a les necessitats actuals del poble pel qual governen. Han arribat a una rutina política on, en molts casos,  el més important és perpetuar el càrrec polític. Això ha donat com a resultat que gran part dels adrianencs i adrianenques s’allunyin de la política i de la participació en ella.

Renovació per Sant Adrià va néixer inicialment com una associació amb voluntat ferma i clara de regenerar la política adrianenca,  cercant les màximes quotes de democràcia pel poble, el  benestar de la seva gent, tenint en compte a tothom, i sobretot, al costat del sentit comú,  de les coses i les persones. Ara fa 7 mesos que l’associació es va constituir formalment, arribat aquest punt de maduresa l’associació RENOVACIÓ PER SANT ADRIÀ ha decidit presentar-se com alternativa política a les properes eleccions municipals del 22 de maig.

Resten 4 mesos per les properes eleccions, i encara hem de treballar per acabar de donar forma a aquesta nova opció política. En el període que s’obre des d’ara fins les properes eleccions municipals, Renovació per Sant Adrià realitzarà diverses activitats de caràcter informatiu, de debat i participació i de foment de l’opinió que segur seran seguides per molts adrianencs i adrianenques. Aquestes activitats serviran per recollir l’opinió dels ciutadans i per acabar de concretar el programa polític.

La proposta política de Renovació, té la intenció de donar un nou impuls polític al municipi mitjançant un projecte que sigui compartit per la majora de ciutadans i ciutadanes, basat en la relació i el contacte amb la gent. Un projecte polític que vagi més enllà de les sigles d’un part
it, un projecte que sumi sensibilitats.

Renovació vol aproximar la política al ciutadà aconseguint un consistori més àgil, eficaç i eficient , però a la vegada que sigui receptiu, que escolti i faciliti la participació de tothom.

Renovació per Sant Adrià té molt clar, que s’ha prioritzar l'identitat  pròpia del municipi, una identitat basada en un comerç de proximitat i qualitat, en la reivindicació de la seva història, en la conservació del patrimoni cultural, amb la consecució d’un model urbanístic més humà, entre d’altres.

A més, la política per la que aposta, és una política municipal de proximitat, de transparència. Per aquest motiu, Renovació pensa aprofitar que Sant Adrià de Besòs té un teixit associatiu important, tant a nivell cívic, com a nivell cultural i esportiu. Aquest és un gran actiu que políticament s’ha de potenciar. Renovació  vol reforçar el teixit comercial, el teixit cultural, el dels serveis, les diferents centralitats del poble tot recosint els barris.

La finalitat d’aquesta nova opció política és assolir un govern municipal de proximitat, amb transparència, que fomenti la participació i que valori la nostre identitat.



Renovació per Sant Adrià
Sant Adrià de Besòs, 18 de gener de 2011

ARTICLE D'OPINIÓ13-12-2010 Més guàrdia urbana és més seguretat ciutadana?

ARTICLE D'OPINIÓ

Ens encantaria poder començar responent afirmativament a aquesta pregunta, malauradament almenys en el cas de Sant Adrià de Besòs no és així.
Si qualsevol adrianenc consulta les dades referents a la seva Guàrdia Urbana que proporciona l'Institut d'Estadística de Catalunya (IDESCAT), podrà orgullosament constatar que Sant Adrià de Besòs és una de les poblacions amb major ratio d’agents municipals per habitant, superant tota la resta de ciutats metropolitanes. Ciutats com Barcelona, Badalona, Santa Coloma de Gramenet i Hospitalet de Llobregat tenen una ratio per sota del que tenim a Sant Adrià. Si continués indagant comprovarà que no només tenim més proporció de guàrdies urbans que les ciutats veïnes sinó que els nostres 2,04 agents per cada mil habitants és molt superior als 1,65 agents per cada mil habitants del Barcelonès, als 1,56 agents per cada mil habitants de la província de Barcelona i dels 1,52 agents per cada mil habitants de Catalunya.
Superem amb escreix la mitjana de tots els territoris amb els que ens comparem, i això qualsevol que ho consulti li hauria de fer sentir-se orgullós de estar més protegit de la inseguretat ciutadana. Tenir més policia s’hauria de traduir, a la teoria, en més seguretat i més civisme això a la majoria dels ciutadans ens agrada molt. Tothom vol estar protegit dels delictes, de l'incivisme i de totes aquelles activitats que constitueixen un perjudici vers els drets de la resta de ciutadans.
La realitat a la nostra població contradiu la teoria i lluny d’estar més protegits estem cada cop més indefensos. Hi ha sectors on ningú gosa ficar mà, hem estat testimonis d’escenaris que ni Dante Aligheri hagués pogut imaginar. Sense anar més lluny el passat mes d'Octubre alguns veïns del barri de La Mina es van aixecar sorpresos davant d’una improvisada barbacoa a la mateixa Rambla de Camarón. Sense permís i amb tota impunitat alguns veïns van decidir saltar-se totes les ordenances municipals i donar-se un homenatge a l’ombra de l’estàtua del famós cantant de flamenco sense tenir en consideració les molèsties que aquesta actitud causava a la resta de conciutadans. Tot i les diverses trucades que es van fer a la policia local, la resposta va ser canviar-los d'emplaçament per evitar conflictes amb la resta de veïns però no els van obligar a tornar a casa seva a fer la barbacoa.
Aquest no es l’únic cas, a la nostra superpoblada policia municipal l’hem vista canviar de carrer al veure tot un seguit de cotxes en doble filera enlloc de multar-los. Els hem vist ignorant els conductors temeraris que passen els semàfors en vermell i aquells que superen clarament els límits de velocitat en ciutat.
Amb aquesta ratio hauríem de tenir de 2 a 4 agents per barri i torn, algú els veu?. Perquè els ciutadans que sufraguen amb els seus impostos la policia local, no tenen dret a veure respectats aquells drets que els hi són inherents a la condició de ciutadans? Fins quan ho hem de suportar això?
Els ciutadans no volem patir la incompetència d’aquells que han de vetllar per l’ordre i la pau social. La culpa no rau en els ciutadans del Barri de La Mina, ni de qualsevol barri de Sant Adrià on es generin conflictes. La culpa és dels ciutadans que no compleixen les lleis i ordenaments i dels que tenint la responsabilitat de vetllar per la seguretat dels ciutadans eludeixen la seva responsabilitat en favor dels que fan infraccions. L'Ajuntament i el Regidor encarregat de la Policia Local haurien de mirar les dades i fer complir la llei, en cas contrari estan anant contra els seus propis ciutadans. Actuïn!

Renovació per Sant Adrià, una proposta alternativa

17-12-2010 Renovació per Sant Adrià, una proposta alternativa  ENTREVISTA A L'ÀREA BESÒS

Renovació per Sant Adrià es va formar el passat juliol. És una entitat recent, i la idea va néixer d’un grup de persones que de tant en tant parlaven, que tenien inquietuds i que creien que a la ciutat hi havia coses a millorar. Actualment aquest grup està conformat per 23 persones, i és un projecte obert a tothom que hi vulgui formar part.
Precisament la participació és un dels aspectes que des de l’associació veuen imprescindibles a dia d’avui. Per això, ells volen promoure que la gent s’involucri en el que succeeix al seu voltant, i alhora, participar de ple en els diversos àmbits que tracten. Renovació treballa molt en temes socials, els que poden preocupar a la ciutadania o a un col•lectiu concret en funció de l’aspecte que s’estigui tractant. No només es reivindica tot el que està malament, sinó que també estan disposats a participar i dir el que està ben fet. “La nostra pretensió no es buscar el costat negatiu de les coses”, afirma Martín Arcos, president de l’entitat.
Actualment no tenen cap tipus de finançament més enllà de les quotes dels socis. Les seves activitats les basen en un primer anàlisi de la realitat més propera, en temes formatius de la gent i en el coneixement del tot el que ens envolta. “S’han de canviar moltes coses de Sant Adrià i sobretot moltes vegades en la forma de fer les coses i de com s’encara des de l’administració tot el tema participatiu”, continua Arcos. Sobre la polèmica “finestra del ciutadà”, Renovació va ser la única Martín Arcos, president de l'entitat, durant l'ofrena floral a la darrera Diada. - Foto: Montse Pallarèsentitat que va posar una instància a l’Ajuntament reclamant que la tornessin a activar. Al seu espai web podem veure la contestació per part de l’administració i la segona resposta de l’entitat.
De vegades la seva tasca és fer una reclamació administrativa, o si s’escau, un article d’opinió a la premsa. En el moment de la seva fundació es va pensar en que funcionés fins abans de les properes eleccions municipals, que seran al maig de 2011, però segons el seu president “cada cop està més viu i continuarà”. Pròximament es reuniran amb associacions de veïns i de comerciants perquè aquests els hi transmetin les seves inquietuds per poder donar-los-hi una resposta.
Martín Arcos conclou “animant a tothom que fos crític, si pot ser crític constructiu millor” i afirma que “hem d’entendre que les ciutats són dels ciutadans i que els ciutadans tenen molt a dir i per aportar, inclús a la política municipal, no pot ser una cosa tan acotada