NÚRIA ARNAU, 21 de març
Dilluns, en l’acte de presentació de la candidatura, que vàrem fer al Casal de la Gent Gran de Sant Joan Baptista, en David Minoves va fer-me una presentació, la qual agreixo molt, fent referència als meus avantpassats i a la historia de Sant Adrià que tant m’agrada.
Un cop presentada, jo vaig fer la presentació del projecte que encapçalo, però que no per això protagonitzo, perquè a renovació som un equip, un equip que va néixer fa 9 mesos, i que dilluns treia el cap.
Un projecte que va néixer amb gent que teníem idees comunes. Idees que essencialment portaven a la conclusió que a l’Ajuntament de Sant Adrià li cal regenerar-e.
L’Ajuntament pateix un estancament polític important des de fa molts anys. Cap dels partits polítics que integren l’actual consistori s’ha renovat internament, ni han renovat ni adaptat les seves polítiques a les necessitats actuals del poble pel qual governen. Han arribat a una rutina política on, en molts casos, el més important és perpetuar el càrrec polític. Això ha donat com a resultat que gran part dels adrianencs i adrianenques s’allunyin de la política , de creure en la política, i molt més, s’allunyi de voler-hi participar.
Resten 2 mesos per les properes eleccions municipals, i nosaltres hem buscat formules i mecanismes per fer-ho; finalment, Esquerra Republicana de Catalunya ens va oferir la possibilitat de donar-nos suport, tot recolzant la nostra aposta independent per Sant Adrià mitjançant una llista associada d’acord municipal.
I aquí estem, és amb aquest Acord Municipal, aquest acord de renovació, que tenim la intenció de donar un nou impuls polític al municipi, mitjançant un projecte que sigui compartit per la majoria de ciutadans i ciutadanes, basat en la relació i el contacte amb la gent. Un projecte polític que sumi sensibilitats i agrupi persones.
N’és una mostra d’aquesta diversitat de sensibilitat i persones la llista dels 21 candidats i candidates que presentem.
Crec sincerament que nosaltres aportem una altra manera de fer política. Les persones i els programes són importants, però fins i tot considero que ho és més, el COM es relaciona amb els ciutadans. I les properes eleccions no només haurem de triar qui ens governarà o quin programa desplegarà, sinó, sobretot, com ho farà, i quin paper hi jugarem com a adrianencs i adrianenques.
Nosaltres tenim 4 principis bàsics:
1er, La PARTICIPACIÓ, és molt important i s’ha d’entendre i acceptar amb totes les conseqüències. Calen processos adaptats a la realitat de cada barri, sense limitacions burocràtiques que dificultin l'accés dels veïns i veïnes al debat i on tothom hi tingui veu.
I s’ha d’aprofundir en aquests canals de participació, i per fer-ho possible cal que tothom disposi de tota la informació necessària abans de prendre les decisions que ens afecten.
· Volem crear els consells de barri, i un nou reglament de participació ciutadana. Actualment per parlar al Ple les entitats han de recollir les signatures d’un 1% de les entitats censades a Sant Adrià, i això entre que es fa públic l’ordre del dia i el dia del Ple, que sol ser en un plaç de 24 hores. I com as ciutadà només ho pot fer si el tema ha estat prèviament escollit com a part de l’ordre del dia. Tot plegat és com dia que no és pot parlar.
· I volem que al teixit associatiu –cultural, esportiu, de joventut i de la gent gran- se’ls doti dels recursos necessaris per al seu desenvolupament. No pot ser que si amb el seu voluntariat hi ha persones que estan donant servei a sectors importants de la població on no arriba l’administració, enlloc d’ajudar se’ls hi posin traves.
En 2on lloc, parlem de TRANSPARENCIA
Sense TRANSPARÈNCIA en la informació, no hi pot haver participació. Necessitem obrir les portes de l'Ajuntament de bat a bat, perquè no te que haver-hi res a amagar i tothom té el dret a conèixer on va a parar fins l’últim cèntim dels seus impostos.
· Hem d’aplicar mecanismes d’informació pública en els criteris que s’apliquen en l’adjudicació dels HPO, en l’assignació de l’escola als nostres fills, i en les prestacions de serveis socials.
Que passarà amb el reallotjament dels veïns de l Mina, tenen que tenir la mateixa consideració aquells veïns que religiosament (i perdoneu l’expressió) han pagat el seu habitatge i han complert amb les seves obligacions, que el veí que no ho ha fet. Han de pagar justos per pecadors?
Ha d’haver una bona transparència en la formació i inserció laboral, per a cobrir les vacants de les empreses públiques locals i de l’administració municipal. Tots haureu sentit parlar dels fons ocupacionals, però ben pocs us haureu assabentat de com o quan els convoquen.
· Vetllant per la TRANSPARÈNCIA en la gestió de les empreses municipals, i en la gestió del pressupost municipal.
EUSABSA gestiona exclusivament la zona blava del centre i l’aparcament de la plaça de la vila. És necessària l’estructura de personal, direcció i gerència que sufraguem entre tots?
Pla BESOS SA, empresa que gestiona els habitatges protegits de titularitat municipal. La informació que reben els veïns és prou entenedora i clara.
· I el que s’anomena TIC, les noves tecnologies, altrament dit Internet. Hem de fer que estigui a l’abast de tothom, de manera igualitària per tal de facilitar la realització de gestions amb l’administració local i l’accés a una informació veraç, clara i sobretot entenedora. Per exemple, instal·lat WIFI als parcs i places públiques.
En 3er lloc la IDENTITAT
I no parlo de llengua, nació o país, que ho podríem fer. Parlo de la IDENTITAT que ens cohesiona com a poble, on els veïns i veïnes no siguem vistos com apunts estadístics per l’administració sinó com a persones amb noms i cognoms.
Cal posar en valor aquesta identitat i potenciar-la:
· Reivindicant la nostra història amb la conservació del nostre patrimoni, elaborant un catàleg de patrimoni local complert, preservant els béns culturals que ens queden i la memòria dels que vam tenir, vetllant pel paisatge urbà (carta de colors, ajuts a la rehabilitació e façanes..... ).
A qui no l’hi agraden els carrers de darrera l’església... però si no es protegeix, si no s’ajuda.. en 4 dies ja no quedarà res.
I aquesta nova moda de que a l’entorn del 8 març, es dona nom a carrers de Sant Adrià en clau femenina. Perquè no els noms de les masies?
La identitat també és potenciar i ajudar al petit comerç, cal posar sobre la taula mecanisme per afavorir la dinamització i la vitalitat de Sant Adrià. Hem de vetllar per la supervivència de les petites explotacions familiars.
· La TV de la plaça de la Vila, que no hi ha botigues a Sant Adrià on l’Ajuntament hagués pogut fer la despesa, calia anar a una empresa de fora? Volem fomentar la cooperació entre l’ajuntament i els comerços i empreses adrianencs.
· Cal tenir contractada una empresa de Granada pel manteniment de la WEB de l’Ajuntament, i tenir que assumir els costos del desplaçament del tècnic cada cop que hi ha problemes, amb el temps que això també suposa. Que no hi ha informàtics a sant Adrià?
I en 4art i darrer lloc, la PROXIMITAT
Volem que l’Ajuntament s’apropi al ciutadà. Aplicant el sentit comú i actuant sempre al servei de les persones.
· Hem de reformular la figura del regidor de barri, ha de ser proper i accessible.
En definitiva un horari i un lloc CLAR i periòdicament presento una instància al regidor de la policia local demanant una entrevista , .... encara espero.
I pel que fa a les entitats, s’han de simplificar i fer objectives les convocatòries d’ajuts econòmics a entitats culturals, esportives .... I quan dic fer objectives, ja m’entendreu a que hem refereixo.
Com a resum us diré que nosaltres, a Renovació, creiem en un projecte nou, un projecte que ens il·lusiona, nascut d’una plataforma ciutadana, i estem convençuts i convençudes que només la suma de tots els esforços i sensibilitats ens farà prou forts per fer possible la renovació d’aquest Ajuntament.
I en aquest camí, en aquesta suma d’esforços, hem aprovat una llista molt diversa amb els següents noms:
.../...
PACCO ORTEGA , 21 de març
Soy comerciante de la Mina, propietario de un bar y sufridor de la realidad que se vive en el barrio. Como otros muchos, quiero una Mina realmente diferente no sólo la que se mira por encima. Aquello de Mira “la Mina como cambia” es precisamente lo que nuestro Ayuntamiento ha hecho, estarse de pie con las manos a las espaldas mirando, sin poner los esfuerzos que requiere. La transformación de un barrio es un proceso largo y complejo, y necesita de comprensión y seguimiento. Por eso es por lo que con el nacimiento de Renovación, renace la ilusión y la esperanza de un barrio y de toda una ciudad que al fin tiene un proyecto nacido de las bases que va en la linea de lo que venimos pidiendo desde hace mucho tiempo. Una Mina mejor, por un Sant Adrià mejor.
Esta nueva forma de hacer, sólo puede ser protagonizada por gente nueva y diferente implicada de pleno en este proyecto, con visión de futuro y con la ambición de estar junto a las personas y resolver sus problemas. Somos Renovación, y apostamos por el cambio. Por eso estamos somos aquí, porque “Somos Sant Adrià y lo queremos cambiar desde dentro.
Renovar quiere decir implementar los Consejos de Barrio, por escuchar que piensan los actores protagonistas de las ciudades; ciudadanos, entidades y comerciantes.
Renovar quiere decir hacer que la Guardia Urbana sea igual a los dos lados del río, misma firmeza y misma legalidad. Somos una ciudad, y no sólo compartimos nombre y historia sino también ordenanzas y marco de convivencia.
Renovar es buscar soluciones a los problemas, tener gente como nosotros tenemos, capaces de ser mediadores de un conflicto como el de los de los pisos y realojos del C/Venus.
En definitiva, somos lo mismo que soys vosotros. Trabajadores, comerciantes, estudiantes, con el espíritu de Renovar Santo Adrià, y hacerlo más nuestro que nunca.
Ya no tendrás que esperar 4 años para volver a votar, ahora trabajarás con nosotros por cambiar la ciudad. Participar será la gran victoria de la ciudadanía en estas elecciones y sólo podrás hacerlo con nosotros.
Esta nueva forma de hacer, sólo puede ser protagonizada por gente nueva y diferente implicada de pleno en este proyecto, con visión de futuro y con la ambición de estar junto a las personas y resolver sus problemas. Somos Renovación, y apostamos por el cambio. Por eso estamos somos aquí, porque “Somos Sant Adrià y lo queremos cambiar desde dentro.
Renovar quiere decir implementar los Consejos de Barrio, por escuchar que piensan los actores protagonistas de las ciudades; ciudadanos, entidades y comerciantes.
Renovar quiere decir hacer que la Guardia Urbana sea igual a los dos lados del río, misma firmeza y misma legalidad. Somos una ciudad, y no sólo compartimos nombre y historia sino también ordenanzas y marco de convivencia.
Renovar es buscar soluciones a los problemas, tener gente como nosotros tenemos, capaces de ser mediadores de un conflicto como el de los de los pisos y realojos del C/Venus.
En definitiva, somos lo mismo que soys vosotros. Trabajadores, comerciantes, estudiantes, con el espíritu de Renovar Santo Adrià, y hacerlo más nuestro que nunca.
Ya no tendrás que esperar 4 años para volver a votar, ahora trabajarás con nosotros por cambiar la ciudad. Participar será la gran victoria de la ciudadanía en estas elecciones y sólo podrás hacerlo con nosotros.
RUBÈN ARENAS, 21 de març
Bona tarda!
Sóc en Rubèn, he sigut i sóc estudiant universitari i sóc coneixedor de la realitat juvenil d'aquesta ciutat des de fa molt. Porto militant en una organització politica, ERC i les seves joventuts, les JERC des de que tinc divuit anys. Però interiorment la meva militància amb Sant Adrià la duc a terme des dels catorze anys. Al principi d'una manera més tímida, però mica en mica involucrant-me cada cop més en projectes per millorar aquesta ciutat. Fa poc, vaig escriure un article a l'Àrea, on em reafirmo en aquest contracte virtual i oral amb cada ciutadana i ciutadà de Sant Adrià. Perquè més enllà que estigui adscrit a aquest projecte, el meu objectiu és garantir la millora de la qualitat de vida de tots els ciutadans.
Renovació és per mi, la revolució silenciosa i democràtica que calia a Sant Adrià, és l'antídot contra la desafecció. Renovació és un projecte ple de persones: capacitades, amb il·lusió i capaces de donar la cara i trencar-se-la si cal perquè la ciutat visqui una mica millor. Aquest és un projecte nou i innovador a la vegada, que ha de ser un revulsiu i sou vosaltres qui heu d'engrescar a la resta de persones del municipi perquè ens facin confiança, perquè som Sant Adrià.
Els 4 eixos programàtics que veieu: Transparència, Participació, Proximitat i Identitat els hem de traduir en fets. Fa ja 2 o 3 anys que porto lluitant per aconseguir un Consell de Joventut. Renovar, vol dir, que el Consell sigui per fi, una realitat. Perquè volem impulsar els joves de la nostra ciutat, apropar-los a l'Administració i fer-los corresponsables i decisius en les polítiques de joventut.
Volem impulsar aquest jovent per fer de Joventut, un àrea transversal, que arribi des de Promoció Econòmica, passant pels Pressupostos, per Cultura i Urbanisme fins la Festa Major. Volem un Espai Jove potent a la Festa Major, perquè doni ales a les entitats juvenils perquè puguin aspirar a l'autofinançament. No pot ser que l'activitat on participen més joves sigui la única que no està organitzada per l'Ajuntament, això és propi d'un consistori cec i sord, i si em permeteu que no sent cap empatia pels joves.
Renovar vol dir connectar els joves a l'accés de les noves tecnologies, també vol dir aprofundir en el control de l'absentisme escolar i la coeducació familiar perquè entenguin i puguin transmetre la importància de la formació al segle XXI.
Renovar vol dir dotar d'eines el jovent per facilitar la seva emancipació: lluitar a nivell municipal per la precarietat laboral, i per l'accés a l'habitatge en règim de lloguer i/o compra en condicions especials.
Renovar com veieu, és participar, estar al costat dels joves, garantir que tinguin un bon accés a la feina, garantir que es puguin emancipar quan abans millor i assegurar-nos que puguin gaudir de l'oci i la cultura sense prejudici del seu estat econòmic.
Renovació no és només l'opció d'un determinat grup social, sinó que és l'opció de tots i per a tots. En aquestes eleccions municipals cal renovar!!
MARTÍN ARCOS , 21 de març
Bienvenidos a todos Gracias por vuestra asistencia, a David por aceptar hacer la presentación del acto, al casal de los jubilados de Sant Adrià por cedernos esta sala hoy, a los medios de comunicación que hoy os encontrais también con nosotros..
Tengo la impresión como miembro de Renovació per Sant Adrià de ir cumpliendo los objetivos que nos hemos ido marcando, Renovació comienza como todas las cosas importantes en esta vida, nace del contacto con la gente, de los ciudadanos de a pie, y llega un momento en el que te das cuenta, que no basta con decir esto no funciona, si no funciona, somos los ciudadanos los que tenemos que hacer cambiar las cosas, no basta con ir a votar cada cuatro años, es uno de los derechos que tenemos pero me parece una forma de participar muy limitada, sobre todo cuando las decisiones que se toman, como gobierno local, nos influye y nos toca a todos muy directamente.
Podemos optar por la formula fácil, en este caso lo que hacemos normalmente casi todos, es poner verde a los que gobiernan, cuando no nos gusta su forma de hacer o de actuar, eso es lo más sencillo en ciudades como Sant Adrià, porque además te lo suelen ponen constantemente a huevo.
Hay otra posibilidad que requiere más trabajo y mas organización, es la de hacer como ciudadanos nuestras propias propuestas y presentarnos a las elecciones, para poder defender nuestros planteamientos en los plenos. Yo he elegido esta segunda.
Ahora en los próximos meses, los grandes partidos, desplegaran su grandes maquinarias, de eso si que entienden, y nos vendrán a convencer de las grandes propuestas que tienen, lo mucho que les importan los ciudadanos y lo cojonudos que son, la pregunta que me hago siempre es la misma, donde has estado en los últimos cuatro años...?.. En hibernación?.. de Vacaciones..?
La política tal y como la conocemos está mas que demostrado que no funciona, si esto lo extrapolamos a municipios y los que gobiernan son los de los grandes partidos de siempre, nos encontramos en la mayoría de los casos con que no sabemos a quién están sirviendo, estas señoras y señores: a sus intereses personales?, a los intereses de su partido?, de lo que podemos estar convencidos es, de que a quien menos sirven es a sus ciudadanos
Regidores de barrio, esos grandes desconocidos.. Conocemos quienes son nuestros regidores de barrio?, es fácil encontrarlos por nuestras calles preocupándose de sus ciudadanos?, en el caso de que podamos hablar con ellos y plantearles alguna duda o problema, muestran interés por buscar soluciones?
participación ciudadana, es entendida básicamente por nuestro ayuntamiento, como la forma que tienen las asociaciones de participar en actividades, en el caso de Sant Adrià son 2 concretamente, la primera es Mostra de associacións y la segunda Adrilandia, está muy bien, pero que hay de cómo queremos el parque de debajo de casa?, que hay de cómo queremos que se llamen nuestras calles, que hay de todo lo demás?..en estos casos desde nuestro ayuntamiento se ciñen a lo estrictamente legal, es decir ha aprobar propuestas que luego pasarán a un periodo de exposición pública y en la cual si alguien lo considera oportuno presentará alguna esmena que generalmente queda en papel mojado.
Así que estoy absolutamente convencido, que el 22 de mayo los ciudadanos van a actuar en consecuencia y vamos a demostrar que otra forma de hacer política es posible.