dilluns, 2 de maig del 2011

PARTICIPACIÓ, CLAU DE VOLTA D'UN AJUNTAMENT DEMOCRÀTIC

NÚRIA ARNAU


Parlar de participació en una democràcia podria semblar una reiteració, si no fos perquè l'actual sistema democràtic també té les seves limitacions i, sobretot, necessita ser permanentment validat per aquells als quals pretén representar i servir. En un context de manca de credibilitat dels polítics en general, és imprescindible que des de l’Ajuntament es potenciïn tots aquells espai participatius que facilitin i corresponsabilitzin els adrianencs i les adrianenques en els assumptes de la nostra ciutat.

Dit això, crec que aquells que governen i aquells que aspirem a governar hauríem de ser capaços de transformar la democràcia representativa que tenim en una veritable democràcia participativa. I per això caldria posar en marxa els mecanismes que ens permetin als adrianencs i adrianenques guanyar espais de sobirania en l’exercici diari d’aquesta democràcia.

I això passa per assumir, en primer lloc, que no podem construir un Sant Adrià cohesionat a partir de dinàmiques dels uns al marge dels altres.

Sant Adrià de Besòs l’hem de construir conjuntament, comptant amb els uns i amb els altres, en benefici de d’interès comú. Tot allò que no vagi en aquesta direcció afebleix la democràcia i, per tant, ens perjudica a totes i tots.

La participació ciutadana és molt important i cal entendre-la i acceptar-la amb totes les conseqüències. Calen processos adaptats a la realitat de cada barri, sense limitacions burocràtiques que dificultin l'accés dels veïns i veïnes al debat. Processos on tothom hi tingui veu.

En aquest sentit, hem de promoure la creació de dinàmiques i instruments de representació efectiva i activa de la ciutadania. S’han de crear Coordinadores de barri, obertes a entitats i veïns que hi vulguin participar. Coordinadores que han de poder actuar com a assessors de la corporació municipal, que facin arribar la veu dels adrianencs i adrianenques de manera clara, directa i efectiva a aquells que governaran la nostre ciutat.
Però la participació no s'acaba a les coordinadores de barri. Hi ha molts àmbits on podem promoure processos participatius.
Una bona mesura per promoure una veritable cultura participativa seria aprovar uns pressupostos participatius, on la ciutadania intervingués tant en la fase de planificació com en la fase d'avaluació. O l'elaboració d'un pla d’usos i serveis per als centres escolars del municipi obert a la participació dels adrianencs i adrianenques del seu entorn, seria també un bon exemple de la dinàmica participativa que es podria incentivar des de l'Ajuntament.

Un dels trets que caracteritza el funcionament dels moviments socials és el treball d'identificació i de proximitat que realitzen, fonamental per adquirir un veritable coneixement de l'entorn. Aquest fet els permet detectar les problemàtiques i els dèficits del municipi, i alhora activar els mecanismes de resposta i de mobilització social. Detectar i treballar amb aquests moviments permetria a l’Ajuntament desenvolupar actuacions més eficients, adaptades a les necessitats socioculturals que es generen al municipi. Per fer-ho possible, caldria enfortir la xarxa associativa adrianenca i garantir un mecanisme d'interlocució eficaç que faciliti la comunicació i la participació d'aquesta xarxa en els temes més rellevants per Sant Adrià. Una bona mesura d'inici per a fer-ho possible seria facilitar l’accés a les noves tecnologies per a totes les entitats que no disposin dels recursos econòmics, materials i humans suficients.

Però la primera mesura que cal posar en marxa durant la propera legislatura és l'aprovació d'un nou reglament de participació ciutadana al consistori.

Actualment, per parlar al Ple de l'Ajuntament de Sant Adrià, tot ciutadà ho pot sol·licitar, sempre hi quan el tema sobre el que versi la seva intervenció sigui dels que estan previstos tractar en l’ordre del dia, i si es vol incloure un tema en l’odre del dia, haurà d’existir una certificació d’assemblea general d’un 10% de les entitats inscrites a Sant Adrià. Dit en altres paraules, la participació és complicada.

Un bon exemple entre tants, del que cal canviar si volem tenir un Ajuntament obert a la participació, on tothom tingui dret a opinar i a fer arribar les seves propostes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada